ALESCO 2022 YILI ARAP KÜLTÜRÜ SEMBOL İSMİ: ÜRDÜNLÜ ŞAİR ‘ARÂR
ALESCO (الألكسو) olarak bilinen Arap Eğitim Kültür ve Bilim Kurumu (المنظمة العربية للتربية والثقافة والعلوم) bu yılın Arap kültürünün sembol ismi olarak ‘Arâr (عرار) lakaplı Ürdünlü şair Mustafâ Vehbî et-Tel’i (مصطفى وهبي التل) seçti.
Arap Ülkeleri Kültür Bakanları Konferansı’nda (مؤتمر الوزراء المسؤولين عن الشؤون الثقافية في الوطن العربي) alınan kararla Ürdünlü şair, 2022 yılının Arap kültürü sembol ismi olurken Ürdün Kültür Bakanı Heyfâ’ en-Neccâr (هيفاء النجار) şair hakkında önemli hususlara değindi. ‘Arâr’ın Ürdün şiirini bir ülkeye has olmaktan çıkarıp Arap şiiri olarak anılmasını sağlayan önemli isimlerden olduğunu belirten Neccâr, şiirlerinin aynı zamanda yerel motifler de taşıdığını ve şairin Filistin Arap milliyetçiliğini daima savunduğunu söyledi. Ürdün için bir gurur kaynağı olan şairin, ülkesinin ilk dönem entelektüelleri arasında milli bir statüyü temsil ettiğini de belirtti. Şairin doğum yeri olan İrbid’i (إربد) de eş zamanlı olarak Arap kültür başkenti seçmenin kültür mirasını gün yüzüne çıkaracağını ve hakkındaki araştırmaların zenginleşeceğine inandığını da sözlerine ekledi.
Çağdaş Ürdün şiirinin öne çıkan isimlerinden biri olan ‘Arâr, İrbid’de doğmuş ve ilk öğrenimini burada görmüştür. Türkçe, Farsça ve Fransızca bilen şair, hukuk eğitimi almıştır. Arkadaşlarıyla Türk karşıtı hareketlere katıldığı için Beyrut’a sürülmüş, 1917’de arkadaşının yanına İstanbul’a gitmek için yola çıkmış ancak onun Arapgir’de bulunması nedeniyle bir süre burada öğretmenlik yapmıştır. 1919’da Ürdün’e dönen ‘Arâr, devlette yüksek pozisyonlarda çeşitli görevler almıştır.
Şiirinde toplumsal meselelere sıklıkla yer veren, zulme karşı duruşuyla bilinen, sömürgecilikle mücadele eden bir söylem geliştiren ve marjinal bir ses olmayı tercih eden Mustafâ Vehbî et-Tel, şiiri haksızlığa karşı ses çıkarmak için bir araç olarak görmüştür.
Haberin linkine buradan ulaşabilirsiniz.
Şairle ilgili yazılmış bir de makale bulunmaktadır.