ESKİ ARAP ŞİİRİ SORGULANAMAZ MI?

Artvin Çoruh Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Mehdi Cengiz’in Eski Arap Şiiri Sorgulanamaz mı?: Câhiliye Şiirinin Kanonlaşmasına Dair Bir Değerlendirme başlıklı makalesi Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’ne ait İlahiyat Tetkikleri Dergisi’nin Aralık sayısında yayımlandı. 

Cengiz makalesinde özellikle Cahîliye dönemine ait şiirlerde dildeki yanlış kullanımların neden sorgulanmadığı, çoğu zaman zorlama yorumlarla bu hataların neden örtüldüğü ve geçerli açıklamalar bulma arayışına girilme sebepleri üzerinde duruyor. Şiirlerin otorite haline gelmesinin nedenlerini ortaya koyarken öncelikle ‘kanon’ kavramını irdeliyor ve bir metnin kanon haline dönüşmesine etki eden faktörleri sıralıyor. Eski Arap şiirinin kanonlaşmasında millî unsurlar kadar dinî faktörlerin de etkili olduğunu vurgulayan yazar, sunduğu örneklerle dönemin dil bilimcilerinin hatalarına yapılan zorlama yorumları ve bu hataların görmezden gelinemeyeceğini düşünenlerin görüşlerini iki farklı perspektif olarak ortaya koyuyor.

Mehdi Cengiz, Câhiliye şiirinin geçmişten bugüne sahip olduğu gücün şairlere ve eserlerine dokunulmazlık zırhı kazandırdığını ve bunun yapılan dil hatalarının görünür hale gelmesini engellediğini ifade ediyor.

Makalenin tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

Önceki
Önceki

ARAP DÜNYASINDA NAZIM HİKMET

Sonraki
Sonraki

MEYMÛN BİN KAYS A‘ŞÂ FESTİVALİ