LÜBNAN EKONOMİK KRİZİ VE EDEBİYATA YANSIMALARI
Lübnanlı romancı Muhammed Tarazî’nin (محمد طرزي), Mikrofon Kâtimu Savt (ميكروفون كاتم صوت) isimli romanı geçtiğimiz 2024 yılında Arapça edebiyatın iki saygın ödülü olan Katârâ (كتارا) ve Necîb Mahfûz Arap Romanı (نجيب محفوظ للرواية العربية) ödüllerine layık görülmüştü. Roman, Lübnan’ın 2018-2022 yılları arasında yaşadığı ekonomik krizi hikayenin merkezine alarak ülkedeki siyasi ve toplumsal değişimleri irdeliyor. eş-Şarku’l-Avsat gazetesinin kendisi ile yaptığı röportajda yazar; ödüllü romanı, Lübnan’daki edebi faaliyetler ile Lübnan’ın siyasi ve iktisadi durumunun edebiyata etkisi gibi birçok konuda soruları yanıtlıyor.
Aynı zamanda bir iktisat bilimci olan Muhammed Tarazî, eserlerinde toplumcu gerçekçi bir çizgiyi takip ettiğini, Lübnan’ın siyasi ve iktisadi düzlemlerdeki değişimlerinin sosyal yaşamı da nasıl değiştirdiğinin izini sürmeye çalıştığını söylüyor. Ödüllü romanı Mikrofon Kâtimu Savt’ı yazarken Necîb Mahfûz’un edebiyatından ilham aldığını belirterek Mahfûz’u takip eden nesilden olduğunu belirtiyor. Ayrıca yazarın özel ilgi alanları arasında yirmi yıl yaşadığı Doğu Afrika’daki Arap tarihi de bulunuyor. Kendisini Lübnanlı olduğu kadar bir Afrikalı olarak da gördüğünü ifade ediyor. Nitekim bu bağlamda kaleme aldığı Afrika Rüyası (الحلم الأفريقي) başlıklı bir üçlemesi mevcut: `Arûsu’l-Kamer (عروس القمر), Cuzuru’l-Kuranful (جُزر القُرنفل), Mâlindî (ماليندي).
Tarazî röportajda, Mikrofon Kâtimu Savt romanına yöneltilen eleştiriler, tarihi romancılık, Lübnan edebiyatının ve okurunun halihazırdaki durumuna dair başka birçok soruyu cevaplandırıyor.
Röportaja buradan ulaşabilirsiniz